Франция повиши нивото на предупреждение за птичи грип, след като във

...
Франция повиши нивото на предупреждение за птичи грип, след като във
Коментари Харесай

Не ни стига К-19! Нов силно заразен щам на птичия грип иде в Европа

Франция увеличи равнището на предизвестие за птичи грип, откакто във плантация в района Ардени, покрай границата с Белгия, в северната част на страната, беше открит извънредно инфектиран вариант на вируса.

Френското министерство на земеделието разгласи, че неотложно е повишило нивото на риска в страната до " умерено ".

Птиците във фермите и в домашните стопанства са сложени под карантина в региони с нараснала заплаха от болест, оповестяват от министерството.

Новината за инфектираните птици идва на фона на известието на френските здравни управляващи от предходната седмица, когато публично бе обявен краят на епидемията от птичи грип, при която предходната зима бяха убити над 3,5 милиона птици.

Новият мощно инфектиран щам H5N8 на птичи грип е открит в частен парцел, където птиците не се продават. Всички животни са евтаназирани, с цел да се предотвратят нови случаи. От началото на септември два случая на H5N8 са декларирани и в Белгия, различен случай е открит в Люксембург.

От началото на август са регистрирани 25 случая на диви животни и домашни птици, инфектирани с вируса.

Повишавайки равнището на риска от " нищожен " на " сдържан ", Франция разпореди всички домашни птици да се държат затворени, и издаде заповед за възбрана на всевъзможни надпревари за птици. Животните в зоологическите градини, които не могат да бъдат затворени, също би трябвало да бъдат ваксинирани съгласно ограниченията.

Министерството съобщи, че всички ограничения, взети в петък, ще бъдат съпроводени от " всекидневно клинично наблюдение във всички ферми ".

Между ноември и май Франция е записала близо 500 огнища на птичи грип в птицеферми, основно в югозападната част на страната.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР